29 september 2011

Hoes voor mijn masjien.

Ik heb een 'naai-block'.
Ik wil een aantal grote tassen maken voor de jongens, maar het komt niet van de grond. De zon trekt harder dan mijn witte masjientje. Evenals de stapel tijdschriften, het huishouden, familiezaken en mijn piraatjes zelf...
Ik maakte tussendoor wel snel een naaimachine cover, met zijvakje voor de snoer. Het werd een vrolijke overtrek mijn fijne "sewing machine", die meer verdient dan een gescheurde plastic hoes. Ik gebruikte de oude plastic hoes als basis, maar had me beter kunnen afvragen waarom deze gescheurd is.!!@#%
Gelukkig kon ik de opening aan de bovenzijde nog verruimen...


Stofje van stoffenspektakel, winter/voorjaar 2011 


 

22 september 2011

Stropdas wordt tasje


Een stropdas werd een zakje/tasje voor telefoon/Ipod/visitekaartjes etc. Leuk voor de feestdagen of vaderdag! Kijk op mijn Pinterest-board om te zien waar ik mijn inspiratie vandaan haalde...






Een noot aan mezelf voor de volgende keer: haastige spoed is zelden goed!

15 september 2011

Dat is geen slab, maar een servet!!!

Mijn kleine piraat, nu ruim 2.5, is duidelijk een geval "te groot voor een slab, maar te klein om het zonder te stellen". Hoe noem je dat ook al weer "te klein voor het tafellaken, te groot voor het servet"?

Aangezien hij echt een knoeipot is en ik de komende maanden geen verandering verwacht, maakte ik dus een een aantal 'voorgevormde servetten' voor hem, ik zag ze ooit eerder, maar geen idee meer waar. Uiteraard werden het geen baby-exemplaren, maar hippe, stoere...
In het kader van recykleren: theedoeken of oude bandanas lenen zich hier overigens ook uitstekend voor!



Dinostofje: Michael Millers Novelties Dinosaurs Aqua
Cowboystofje: Michael Millers "Cowpokes"


5 september 2011

Maak je eigen knip! Een tutorial

Het is er eindelijk van gekomen... een tutorial voor mijn 'specialisatie'; de clutch/ de knip/ de oma-portemonnee.
I reveal my secrets en hopelijk hebben jullie er veel plezier van.

Gebruik deze tutorial  om jezelf of anderen te verwennen met een mooi cadeautje, maar niet voor commerciele doeleinden.

Deze handleiding is uiteraard ook te gebruiken voor een frame zonder gaatjes!

STAP  1: De benodigdheden
Stof voor buitenkant (hier: Times Treasures, Alice Kennedy, Owls Cream)
Stof voor de voering
Vlieseline
Het frame (vekrijgbaar via fournituren-websites of Etsy)
Textiellijm
Een patroon


STAP 2: Het patroon
Neem je frame als uitgangspunt voor het maken van je patroon.
Plaats je frame op een papier en bepaal het middelpunt. Trek nu met de pen een lijn langs de buitenzijde van je frame.
Draai het frame en bepaal welke vorm je je knip wilt geven (de hier getoonde knip heeft een trapezium-vorm als patroon).
Teken met een liniaal een rechte lijn van de hoek van je frame naar beneden. De lengte van deze lijn hangt af van de diepte en de grootte die je de knip wilt geven. Het door mij gebruikte frame is 10.5cm breed en deze lijn is in dit geval 9,5cm. Hoe schuiner de lijn hoe meer diepte je hem kunt geven. Geef aan waar het frame eindigt. Ik noem dat punt A.
Trek vervolgens een lijn naar de lijn die vanaf middelpunt frame recht omlaag loopt. Spiegel het nu getekende zodat er een symetrisch patroon ontstaan.
N.b. met de bovenkant van je patroon kan je niet varieren. Met de overige lijnen kun je experimenteren.

STAP 3: De stof
Verstevig je stof (afhankelijk van de dikte) met vlieseline. Ik gebruik graag een dunnere soort en verstevig hier zowel buitenkant als voering.
Neem je patroon over op de stof. En markeer hierbij duidelijk de punten A en B.
Knip het patroon uit: voeg overal minimaal 0.5cm naadwaarde toe.

STAP 4: Naaien met de machine
4.1
Leg de stof van de buitenkant op elkaar (goede zijden naar elkaar toe). Begin te naaien bij punt A en naai over de lijn naar punt B. Herhaal dit voor de voeringstof.
Het is belangrijk om deze punten heel precies over te nemen en aan te houden bij het naaien! Dit zijn de punten waarop straks je voering en buitenzijde gaan samenkomen.

4.2
Neem een hoek van je stof en vouw deze plat. Je markeert nu hoe 'breed' je de portemonnee wil hebben. Ik markeer op 2 cm van het hoekje. Naai over deze lijn en knip het overtollige hoekje af. Herhaal dit voor de overige 3 hoeken.
N.b. dit kun je naar smaak en model aanpassen.












4.3
Draai je voering-deel de goede kant op. En stop deze in je buitenstof-deel. (Of omgekeerd, zoals je op onderstaande foto ziet.) Je gaat ze nu aan elkaar naaien.
Het 'kruispunt' van voering en buitenzijde komt straks als het goed is onder het scharnierpunt van je frame te zitten. Let op, want hier kan het goed fout gaan!!!
Speld de voering en buitenzijde aan elkaar. Start met naaien precies op punt B, volg je patroonlijnen en eindig exact op punt A.
Speld de laatste 2 'flapjes' aan elkaar en begin weer op punt B, maar... laat boven in het rechte stuk 4cm open, om straks je portemonnee te keren. Eindig weer exact op punt A.

STAP 5: Naaien met de hand
Draai je clutch de goede kant op, gebruik hiervoor de opening aan de bovenzijde. Druk alle hoekjes en naden goed naar buiten.
Naai met de hand de keer-opening netjes dicht.

STAP 6: Bevestigen aan het frame
Nu gaan we de stof aan het frame vastmaken. Ik gebruik hiervoor "Pronty" textiellijm (Markt/Stoffenspektakel), maar ook Gutermann heeft hele goede!



Deze soorten zijn goed te verwijderen van de stof en overtollige lijm kan met bijv. nagellakremover van het frame worden afgehaald.

Vul het frame aan een zijde met lijm en zorg ervoor dat de lijm goed verdeeld is (met bijvoorbeeld een sate-prikker). Volg nu de gebruiksaanwijzing op je lijmtube, soms moet je de lijm een beetje laten drogen alvorens hem verder te gebruiken.
Duw de stof helemaal in het frame en druk stevig aan. Laten drogen.

Herhaal voor de andere zijde en... KLAAR IS JE CLUTCH!